For those about to rock

Jurnale

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Alec R. - cover `Elegia treptelor` [Valeriu Sterian]

De curand am primit un mesaj cu o inregistrare de la un fost elev. Acum patru ani i-am trimis mai multe piese folk din care sa aleaga a face coveruri. Spre bucuria mea cel mai mult i-a placut Vali Sterian. Nu auzise de el, asa cum banuiam. 

Te invit sa-l asculti!

 

RockSchool - teaser
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Ora de muzica

Se vorbeste despre scoaterea orelor de muzica din programa scolara. Mai in gluma, mai in serios scriam pe feisbuc - Vazand ce "succesuri" au avut unele melodii ca asta recenta cu Buletinul a lui Smiley, eu credeam ca muzica si romana s-au scos de multi ani din programa scolii romanesti.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Tu esti Mircea?

Mircea e un băiat de 8 ani care a apărut în Rockschool acum vreo două luni. Cu câte o lecție a încercat mai întâi tobele, apoi chitara și vocea. Probabil a rămas acolo unde i s-a părut cel mai ușor și anume la voce. Ca să cânți o melodioara la chitară sau un groove la tobe uneori îți trebuie chiar câteva luni. Așa cu glasul poți înjgheba ceva de la prima lecție, ceea ce s-a și întâmplat. A zis că vrea să cânte în română. În gând mi-am zis "băiete, aici ai nimerit la cine trebuie".

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Nelu Tilie

Pe 3 Noiembrie am fost în Tudor Vladimirescu, un mic sat din Teleorman la înmormântarea lui Nelu Tilie care s-a stins în oroarea de la Clubul Colectiv. Pe drum am ascultat muzici ce știam că-i plăceau. Din când în când am mai glumit cu gândul la primirea pe care aveau să ne-o facă sătenii. Nu ne vedeam chiar răstigniți cu capul în jos, dar mici temeri se ascundeau în glumele noastre.

Nelu Tilie
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Am crezut că o să murim

Marturia mamei lui Vlad (12 ani) care imi este elev si a fost la concertul Colectiv impreuna cu parintii:

Fii-miu studiază tobe de 8 ani de zile. Face si canto din primavara. Avea 4 ani jumate când ne-a zis că el vrea să învețe să bată la tobe. Eu nu l-am luat în serios. Vali a venit într-o zi acasă cu o pereche de bețe noi nouțe. I le-a arătat şi i-a spus că l-a inscris la cursuri de tobe. Dintre toate activitățile extra-şcolare de care s-a apucat în anii ăştia - tenis, fotbal, street-dance, aikido - tobele au fost singurele care au rezistat.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

muzica comeciala? de dans?

De curand m-am intors de la Braila unde am comis mai multe impachetari cu namol la Lacu Sarat, fruncea namolului in sud-est-ul Europei daca nu ai aflat inca. Plaja cu plata este destul de mare, putand suporta si doua mii de oameni. Aici se auzeau doua trei, radiouri din cele ce difuzeaza muzica ACTUALA, pretinzand ele ca e comerciala si de dans. In cele cateva ore petrecute zilnic pe plaja am urmarit, am vanat dansatori. Media de varsta nu a fost asa de ridicata cum s-ar crede. Tinerele stiu ca apa si namolul de aici fac foarte bine tenului. Bineinteles ca am vazut tineri care veneau la agatzat.

In aceste conditii, avand si un ajutor, am monitorizat mai mult de-a lungul, dar si de-a latul. Rezultatul a intrecut orice asteptari. Te gandesti la un procent? Nu mai prelungesc suspansul ca a obosit tobosarul. DOI este raspunsul, DOUA PERSOANE am vazut leganandu-se pret de cateva secunde in cele 10 zile petrecute pe plaja.

Atat, bai, comercia... pardon, actualilor, sa nu va zic recenti!

 

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

CRI GRI o face pe Iepurasul

Salutare!
 

Pe cand nepotul meu avea 5 ani (anul asta Dragos va deveni major) m-a rugat sa-i cant si lui ceva. Mersesem cu chitara la Braila ceea ce faceam foarte rar. I-am cantat doua cantece: Cricul si Cel Mai Mult. A ascultat foarte linistit. Dupa ce am terminat, m-a intrebat foarte serios: Nea Fanel, pe tine cum de nu te bufneste rasul cand canti?

De curand am primit pentru ultima strigare inainte de masterizare cantecele de Best Off, Beast On. Eu stiam doar materialul brut fara adaugirile si efectele sunetistului maiastru Victor Panfilov care e si un adevarat producator muzical. La cantecul din atasament am ras cu lacrimi, pe cuvantul meu.

 
Sper sa-ti aduca macar un zambet si un plus de lumina in aceste zile de Pasti.
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Glas de Peste loveste din nou

Aseara la serbarea Rockschool, dupa zece ani am cantat din nou melodeaua Glas de Peste. Am povestit un pic despre acest cantec. Mai multe am apus Radio Cultural la Radio Cultural in emisiunea Ca va. Poti asculta in atash.
 
La sfarsitul concertului trei persoane mi-au spus ca am gresit tzara. Nu e prima oara cand mi se spune asta. M-am gandit un pic:oare chiar asa sa fie? Am muncit 20 de ani in fabrica sau pe santiere, predau canto de cinci ani, m-am straduit in toti acesti ani sa aduc putin frumos prin muzica mea si nu numai.
Dupa mai multe infatisari ale completului de judeccata, am decis ca nu eu am gresit tzara ci ADUNATURA CE CONDUCE ROMANIA din 1945 pana in ziua de azi.
 
Din nefericire, cantecul, textul lui ramane incredibil de actual.
O primavara frumoasa iti doresc!
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Poezia a murit de mânuţă cu rock-ul

Un titlu tâmpit, similar cu “fraţilor, Dumnezeu şi–a întors faţa spre români” un number one lansat în decembrie 1989 dovedind că se uitase de multicel ce înseamnă puterea şi frumuseţea cuvintelor.

L-am ales pentru a atrage atenţia. Poate se află cine a fost primul care a lansat acest hit “Poezia, (rockul) a murit” o inepţie preluată de o mulţime de “somnităţi”.
Am început să citesc poezie după 20 de ani, si să ascult rock pe la 15 (1979). Pe lângă muzica actuală de atunci, am descoperit poezii, cântece mai vechi. Pentru mine a fost ceva nou. Am devorat cu foarte mare plăcere cele ce se puteau găsi la acea vreme. Voi fi eu vreo hienă de-mi plac "mortăciunile"? Nu cumva cel ce era sigur de moartea celor două a avut un fel de proprie zguduire constatând că ceva din el murise?

Îl văd aşa ca un fel de babă apocalyptică dorind sfârşitul lumii odată cu moartea întâmplată în adâncul fiinţei sale. Sunt sigur că apocalipticul tre’ să fi fost vreun ‘telectual. Probabil de stânga din gaşca celor ce lăudau ungerea din lagărul sovietic. Mă gândesc din nou la prostia inteligenţei despre care I.D. Sîrbu scria că-i fără de scăpare şi de mari nenorociri aducătoare. Această prostie a inteligenţei (de-a stânga şi de-a dreapta) a scris (scrie) o sumedenie de cărţi şi cântece în care mintea a umblat fără pic de inimă în dorinţa de a câştiga cu orice preţ.

Stefan Mardale
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Cri Gri - Bifoiul

Am compus Bifoiul pe o banca din fata Casei de Cultura de pe str. Polona, din Braila. Era in 1986. Zece ani mai apoi, in toamna lui 1996, il inregistram la studioul lui M. Pocorschi. N-a trecut mult si, in 2012, Neuro (alias Marius Bob) a realizat un clip animat.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Doi mari romani nascuti pe 28 Iunie

Despre Sergiu Celibidache ce as mai putea spune?

Tot azi, dar în 1919 s-a născut I.D. SÎRBU, un intelectual de rasă, un excelent scriitor. Fost asistent al lui Lucian Blaga, unul din puținii care au refuzat să-l denigreze pe marele poet. A fost dat afară din învățământul universitar și până la urmă a ajuns în pușcăriile comuniste. Adio, Europa e unul din puținele romane de sertar. O carte care povestește de ultimii ani ai ceausismului.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Breivik de dreapta imprejur

Unii spun ca pe 10 Aprilie, altii pe 20 s-au implinit 173 de ani de la nasterea Regelui Carol I. Nici o stire, liniste in privinta asta. Lumea are alte preocupari; la stiri soft-teroristii de stanga promoveaza micul terorist norvegian de dreapta, uitand ca partidul origine se numea National Socialist German. Cel putin unul din copiii care privesc asta il va depasi in viitor pe ..ivik. Mai mult ca sigur cel putin unul din copiii stiristilor ii va cadea victima. Spor la munca tovarasi!

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Intelepciune

Era odată un bărbat care şedea la marginea unei oaze la intrarea unei
cetăţi din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl
întreabă:
- Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:
- Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?
- Egoişti şi răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo.
- Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.
Puţin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru şi îi puse
aceeaşi întrebare:
- Abia am sosit în acest ţinut. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Omul nostru răspunse cu aceeaşi întrebare:
- Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?
- Erau buni, mărinimoşi, primitori, cinstiţi. Aveam mulţi prieteni
acolo şi cu greu i-am părăsit.
- Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.

Un neguţător care îşi aducea pe acolo cămilele la adăpat auzise aceste
convorbiri şi pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărtă, se întoarse
spre bătrân şi îi zise cu reproş:
- Cum poţi să dai două răspunsuri cu totul diferite la una şi aceeaşi
întrebare pe care ţi-o adresează două persoane?

- Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a
găsit nimic bun în trecut nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă,
acela care a avut şi în alt oraş prieteni va găsi şi aici tovarăşi
credincioşi şi de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt
altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei.

Stefan Mardale
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Scrisoare deschisa catre posturile de radio romanesti

Mă numesc Ștefan Mardale, am 47 de ani și sunt profesor de canto la o școală particulară. Materialul de mai jos este un îndemn la o mai bună promovare a muzicii românești care ar fi un bun mijloc de a face cultură pe bani puțini pentru cei mulți, cu condiția ca melodiile să nu fie doar forme fără fond, sonorități de tinichea. Vă doresc sporuri bune!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Nici vorbă c-o să-i punem să muncească, dar în orele libere vom căuta să le înjghebăm o viaţă plăcută, ca un joc de copii, cu cântece naïve, cu coruri şi dansuri nevinovate”.

Ce se întâmplă în sec 21, mai ales în FM-ul românesc, seamănă cumva cu ce scria Dostoievski? Citatul de început este decupat din discursul Marelui Inchizitor care se indentifica de fapt cu mai marii lumii acesteia. Cui se adresa? Suspans. Lumini stinse. Tobele în crescendooooooooo…o…o… opriţi! Fiind “popoliticacaly" corect nu pot să-I dau numele, pentru că nu găsesc a trei sursă. Sunt oameni care la auzul numelui Lui, simt un fel de cui în talpă sau un ghimpe în inimă.

Ale cui sunt radiourile şi televiziunile ţării acesteia? Aproape toţi oamenii ţării acesteia ar trebui să ştie că ele sunt ale mai bănoşilor lumii acesteia. Din nefericire cel mai audiat post din cele bugetare (R. Actualități), în orele de bună şi foarte bună audiență, se comportă mai veros decât unele posturi comerciale. În loc să fie un exemlu el este o scuză pentru cele private. De asemeni pe R. Cultural procentul de muzică românească este de maxim 10% exact ca la cele comerciale, identic se întamplă la Radio București.

Stefan Mardale
Scrisoare deschisa catre posturile de radio romanesti
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Secvente concert Cri la Braila

Mama nu m-a mai vazut pe o scena din '82. Ea asculta numai muzica populara, n-a interesat-o vreodata ce cant eu.
...

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Aici e poza...

Intr-o zi la asfintit
ochelarii mi-"a" venit.
M-am vazut batran in poza,
dar

Aici e poza...
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

nu "e" voci in Romania

Le-am gasit la plesneala in 5 minute.
Eu care am cat de cat habar de ce se intampla in folkul romanesc, nu auzisem de ele.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Oamenilor de radio si nu numai

Amintirea cu Haiduci a lui Vali Sterian e una din dovezile conformismului si incremenirii in trecut a oamenilor de radio din Romania. O piesa demonetizata prin difuzari repetate. Un cantec care nu ar intra in primele 10 ale lui Vali. O spun eu care stiu sa cant aproape 20 de cantece de-ale lui. Macar ca sa le invat a trebuit sa le ascult de cateva ori.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

de auditie ...

Acum o săptămâna m-am întors dintr-o tabără a Şcolii de Rock care a durat două săptămâni, undeva între Şirnea (jud. Braşov) şi Ciocanul (jud. Argeş). Aici, copii au cântat, s-au plimbat, şi aş fi vrut să zic... au ascultat muzică.

Stefan Mardale
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Cri Gri acum si in engleza

... avec an intresting delta (de balta) accent

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

de vaz si auz

Am un prieten (Ovidiu Mărieş) kinoterapeut pasionat de motoare, biciclete, munte si poze. De vreo doi ani mă amenintă că imi face un slide la un cantec Cri Gri cu fotografii realizate de el. Pană la urmă a reusit. Sunt cateva poze (nu digitale) in special cele de final care merită văzute.

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Cri Gri lanseaza sigle-ul Terasa H

Grupul Cri Gri are placerea de a lansa cantecul Terasa H present in viitorul album intitulat "Best Off, Beast On".

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Cri Gri lanseaza 11 Povestioare

Ieri am a(ni)versat doi ani de la lansarea celor "11 Povestioare", cel de-al treilea CD al grupului Cri Gri.

Cri Gri lanseaza 11 Povestioare
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Asculti textele melodiilor?

"Ţăranul nostru, întru sinea sa cea mai adâncă (având o milenară experienţă) consideră orice stăpânire ca fiind străină. Chiar şi acest Stat, al muncitorilor şi ţăranilor, din clipa în care i-a încălcat sau schimbat cutuma şi legea arhetipală, devine un stat ocupant, străin şi duşman. Fanariot. Ai voie de la Dumnezeu să-l minţi să-l furi. Fiindcă şi el te minte şi te fură.
...

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

Baladă pentru fiul pierdut: Mihai Gîtlan (1970-1989)

Pe Micky l-am cunoscut în '88 când dădeam probă la formaţia Conex. Era exuberant, prietenos, aşa de relaxat că atunci când mergeam pe stradă era privit cu o ură de neînţeles pentru mine, atunci, mai ales de către persoanele în vârstă. La o partidă de bere am văzut un chelner relativ tânăr cum îl înjura printre dinţi şi-l privea de parcă i-ar fi omorât familia. Micky avea plete, era îmbrăcat ca un rocker, se purta ca un om liber. Rar vedeai aşa ceva în vremurile acelea. Am avut odată o discutie mai lungă lângă clubul Ecran, undeva în spatele Grădinii Botanice. Mă plângeam de ce se întâmplă pe la noi în muzică, şi nu numai. La sfârşitul lamentărilor mele a spus zâmbind: "lasă, măi, Stefane, c-o să se termine tâmpenia asta şi-o să vină vremea meseriaşilor".

Lectia 157 - Schimb de pozitii

Lectia 157 - Schimb de pozitii

Lectia 144 - Exemplu de solo in la minor pentatonic

Panatie alternativa, doua note pe coarda.

Lectia 144 - Exemplu de solo in la minor pentatonic
imaginea utilizatorului Stefan Mardale

33 şi 1/3

De mai bine de un an a apărut în FM-ul românesc o nouă emisiune rock. Într-un peisaj atât de sărăcăcios ea nu putea fi decât bine venită. Aveam aşteptări mari pentru că realizatorul ei este unul din cei mai mari degustători şi colecţionari ai rock-ului în minunata lui diversitate. Se numeşte Cristi Teodosiu şi te invit să-l asculţi marţea de la ora 23 la postul naţional de radio se poate si on-line la srr.ro. Romania Actualitati îşi răscumpără astfel măcar parţial păcatele măcelului muzical pe care-l face în orele de audienţă şi maximă audienţă de luni până vineri şi nu numai.

Lectia 142 - Progresii celebre

Progresia I-V-VI-IV am gasit-o intr-un video al unei trupe de umor(Axis of Awesome).
Ascultati piesele originale, deoarece in acest video sunt transpuse mai multe cantece in aceeasi tonalitate. Este un bun exercitiu de a vedea in cate feluri se poate construi o melodie pe aceleasi acorduri. Analizati metrica melodiei.

Alte progresii celebre: I-IV-V, I-VI-IV-V.

Lectia 141 - Arpegii cu fundamentala pe coarda Mi

Am gasit niste foi pe care le-am scris acum 10 ani, in ideea ca le voi studia vreodata. Intre timp am invatat logic cum se formeaza arpegiile, dar uite ca le-am gasit intr-un dosar dupa 10 ani.

Lectia 141: Arpegii
Lectia 1410: Arpegii

Lectia 139 - Starile pe care le transmit modurile

Intelegand starile ce le genereaza fiecare mod in parte, putem transmite ascultatorului anumite sentimente, atitudini, tensiuni si relaxari pin muzica.

Ionianul = stabilitate, liniste, calm, satisfactie, speranta, bucurie, veselie
Dorianul = deprimare, meditatie, dubios, nesigur, indoielnic, ezitant, ganditor, grijuliu, profund, melancolic, trist
Frigianul = misterios, exotic, obsedant, psihedelic, spatios
Lidianul = agresiv, frenetic, nebun, imperios, insistent, important, necesar, presant, politicos, civilizat, urban, rafinat
Mixolidianul = trecator, grabit, intamplator, rapid, fugitiv, accidental, cautare, explorare, amanuntit, patrunzator, taios, rece, minutios
Eolianul = melancolic, suparat, trist, intunecat, romantic, sumbru, ursuz
Locrianul = amenintator, furtunos, furios, agitat, incordat, rusinat, iritat, teapan, antipatic, urat, hidos, marsav, neplacut, egoist, meschin

Dupa cum vedeti, prin fiecare mod se pot exprima mai multe stari, uneori chiar contrare, asta in functie de abordarea modului respectiv.

Lectia 138 - Piese relevante pt intelegerea modurilor

In afara de ionian si eolian, care caracterizeaza majoritatea lucrarilor muzicale din muzica, exista o altfel de abordare a compozitiei, adica cea modala.
O sa dau cateva exemple de piese pt fiecare mod.

Dorian: "Wicked Game" - Chris Isaak
Frigian: "Hunter" - Bjork
Lidian: "Maria" - Leonard Bernstein, muzica de film in general e scrisa in lidian.
Mixolidian: "Norwegian Wood" - The Beatles
Locrian: "All Apologies" - Nirvana