For those about to rock

33 şi 1/3

imaginea utilizatorului Stefan Mardale

De mai bine de un an a apărut în FM-ul românesc o nouă emisiune rock. Într-un peisaj atât de sărăcăcios ea nu putea fi decât bine venită. Aveam aşteptări mari pentru că realizatorul ei este unul din cei mai mari degustători şi colecţionari ai rock-ului în minunata lui diversitate. Se numeşte Cristi Teodosiu şi te invit să-l asculţi marţea de la ora 23 la postul naţional de radio se poate si on-line la srr.ro. Romania Actualitati îşi răscumpără astfel măcar parţial păcatele măcelului muzical pe care-l face în orele de audienţă şi maximă audienţă de luni până vineri şi nu numai.

Aşteptările mari de care spuneam au fost depăşite. Mă temeam că Cristi se va ancora prea mult în trecutul glorios al rockului. Spre bucuria mea nu s-a întâmplat aşa. Emisiunea e echilibrată cu comentarii putine dar la obiect. A fost o surpriză pentru mine să văd că există în rock-ul actual o mulţime de formaţii care nu intră în tsunami-ul de riffuri şi zdrăngăneli care mă fac să închid radioul.

De un an şi jumătate de când sunt la şcoala de rock în mod discret am testat cultura celor mai tineri care sunt majoritari aici. Am constatat că la muzică străină printre lipsuri mai au şi goluri iar la cea românească cultura le "e sublimă dar lipseşte cu desăvârşire". Marcel Proust (un premiant Nobel) spunea că "o generaţie ce nu încearcă să-şi înţeleagă precedesorii nu va fi înţeleasă nici ea la rândul ei".

Emisiunea se numeşte 33 şi 1/3. Titlul este chiar viteza vinilurilor Long Play de pe care ascultam acum mulţi ani minunăţiile muzicale ale acelor vremuri. Cd-ul actual e încă departe de calitatea sunetului vinilurilor care se pare că revin încet dar sigur.

Ca "să trăiţi bine", cum ne indemnă un personaj pe care l-aş fi votat dacă ar fi spus "să gândiţi bine", întâi e important să asculţi bine. Nu vei avea decât de câştigat.